Vi vurderer, om din forælder er eller har været arbejdstager på samme måde, som vi vurderer, om en person er arbejdstager i Danmark efter EU-retten.
Efter EU-domstolens praksis er det afgørende for, om en person kan anses for at være arbejdstager, at personen i en vis periode præsterer ydelser mod vederlag for en anden og efter dennes anvisninger.
Det er samtidig afgørende, at beskæftigelsen er faktisk og reel og ikke udgør det, EU-retten kalder et marginalt supplement.
Som udgangspunkt forventer vi, at din forælder arbejder minimum 10-12 timer hver uge. Da det efter EU-domstolens praksis er afgørende, at der er tale om beskæftigelse i en vis periode, forventer vi ligeledes som udgangspunkt, at din forælder har beskæftigelse i dette omfang hver uge i en sammenhængende periode på 10 uger.
I vores vurdering inddrager vi også kriterier, såsom om din forælder har ret til betalt ferie, løn under sygdom, arbejdsforholdets tidsmæssige udstrækning, samt om din forælder er dækket af en overenskomst. Ved vores vurdering lægger vi desuden vægt på, at din forælder hver måned har en bruttoindkomst af en vis størrelse. Den generelle pris- og lønudvikling i Danmark betyder, at lønningerne stiger løbende. Det tager vi hensyn til, når vi vurderer, om din forælder kan betragtes som arbejdstager efter EU-retten.